Deze is wat wispelturig. Ze groeit nogal hard omhoog en wil soms wat moeilijk vrucht zetten.
Als alles goed gaat is het een bijzonder productieve en smaakvolle tomaat.
In salades wordt ze niet papperig maar blijft mooi stevig.
De smaak is rijk en zoet met sterke citrustonen.
Uit de Oekraïne.
Kerstomaten zijn makkelijker te telen dan grootvruchtige. Ze kunnen beter tegen de kou en rijpen sneller. Daarom zijn ze ook kansrijker in de buitenteelt.
Deze maakt 6 tot 8 dieprode, vlezige vruchten per tros met een gewicht van ongeveer 25 gram.
Leg je die trosjes wel eens met wat olijfolie en zout onder de gril?
De grote vruchten van dit traditionele Italiaanse ras zijn goed vlezig, hebben weinig zaden en zijn zeer rijk van smaak.
Wij zien dat aan het groenkraagje bij de steeltjes. Dat is er bij moderne rassen uitgekweekt omdat ze daardoor onrijp lijken. en dat gaat juist ten koste van de smaak. (Er is een genetisch verband tussen de groene kraagjes en smaak.)
Vleestomaten zijn minder geschikt voor de buitenteelt.
Dit is wat ze in Rome op de kaart zetten.
Deze wordt chocolade bruin tot bijna zwart als ze rijp is.
De smaak is excellent, bijna honingwijn.
Ook geschikt voor buitenteelt.
Vruchten ± 70 gram, ongeveer 6 cm doorsnede.
Enorme trossen zeer zoete kleine rode vruchtjes.
Dit soort kleinvruchtige rassen maken een redelijk goede kans in de buitenteelt. Liefst onder een afdakje tegen de regen.
De trossen leg ik liefst in een ovenschaal onder de gril, olijfolie en zout, verder niks.
Rode, langwerpige vruchten, vooral voor sappen, sauzen of drogen. De teelt in de kas geeft de beste resultaten, maar onder een (verplaatsbaar) afdakje is buiten ook een gezonde teelt mogelijk.
Droog vlees, zeer geschikt om in te koken tot tomatensaus.
Een klassieker, de ultieme saustomaat.
Als je zelf tomatensaus wil maken, dan moet je deze hebben.
Ze is zoet, gezond en geeft een goede opbrengst.
We laten ze op een laag pitje langzaam smelten in olijfolie. Ntuurlijk mag je ze ook rauw eten.
Oorspronkelijk uit Peru, maar in de 18e eeuw verhuisd naar Napels waar ze in de vruchtbare vulkanische aarde van San Marzano terecht kwam.
Groen rijpende tomaten zijn vaak uitstekend van smaak. Deze is een fenomeen wat dat betreft. Ervaringsdeskundigen noemen het de beste ooit.
Ze is sappig, fris en zoet. Heerlijk in sla of op een boterham. Meer dan wat olijfolie en zout heeft ze niet nodig.
Ze is bovendien weinig eisend wat groeiomstandigheden betreft. Ze blijft lang gezond. Mocht wel iets productiever zijn.
De onderkant wordt mosterd-kleurig als ze rijp is, het vlees blijft groen.
Bijzonder en opmerkelijk vanwege haar gestreepte velletje, deze kruising van Antique Roman met Banana Legs gevonden door John Swenson maar bovendien een goed presterend en smaakvol ras.
Ze heeft een goede vlezige textuur en weinig sap, ideaal voor inkoken tot saus of soep. Maar haar zoete smaak en stevige vlees doen het ook uitstekend in salade.
Ze produceert lang en veel zonder te barsten.
Een grote roze vleestomaat met vrucht van een halve kilo uit Noorwegen.
Ze rijpt begrijpelijkerwijs vrij laat en ik zou ze niet buiten proberen te telen.
Ze heeft een zeer volle aangename zoete smaak.
Ze noordelijke versie van 'Coeur de Boeuf'.
Dit is waar mama's en conservenfabrieken de pastasaus van maken, in ons geval de papa, maar dat terzijde. Ketchup en soep kan natuurlijk ook en rauw op je boterham of in salade zijn ze net zo geweldig.
Deze zoete aromatische tomaat is een kruising tussen een roma- en een vleestomaat.
Ze is minder geschikt voor de buitenteelt.
Een reuzenroma voor je sauzen.
Supersweet is een zeer zoet professioneel ras met lange, soms vertakkende volle trossen 2 cm grote tomaatjes. Ze is ziektebestendig en zeer productief.
Dit soort kleinvruchtige rassen maken een redelijk goede kans in de buitenteelt. Liefst onder een afdakje tegen de regen.
De trossen leg ik liefst in een ovenschaal onder de gril, olijfolie en zout, verder niks.
Kampioen tijgervel tomaat.
Oranje met gele en groene strepen.
Fris, sappig en aromatisch.
Oorspronkelijk uit Rusland.
Vruchten ongeveer 5 cm doorsnee.
Goed smakende vrucht: rood met helder geeloranje lengte strepen: net een tijgervel.
Iets minder gestreept dan 'Tiger'.
Net zo lekker.
Dit is een recente introductie van tomaten veredelaar Tom Wagner.
De prachtige donkere vruchten zijn groen van binnen. Ze worden ongeveer 8 cm en wegen 50 tot 90 gram.
De smaak is aangenaam zoet-zuur.
Althans, dat wordt beloofd, want dit is een experiment. Waarschijnlijk onze laatste poging zo'n prachtige 'blauwe' tomaat in ons sortiment op te nemen. Mogelijk voor de sier, niet voor de smaak.
Klimmer met trossen van 2 - 5 stuks.
Deze witte afgeplatte ronde geribde vleestomaten hebben een gewicht van 200 - 355 gram.
Goede tomatensmaak, wel vrij zuur.
Dat is bijzonder; witte kerstomaatjes, echt waar. En 'White Cherry' behoort tot de absolute top onder de witte kerstomaten.
Van direct zonlicht op de vrucht worden ze wat geler. Dus niet te veel blad plukken.
Zoet en fruitig.
Deze 'witte' tomaat is zeer aromatisch, zoet en rijk van smaak.
De vruchten worden ongeveer 225 gram.
Vroeg rijp, productief en gezond.
Door de dunnen schil zijn ze alleen wat minder houdbaar.
Maar, vanwege de excellente smaak denkt niemand aan bewaren.
Dit is een zeer oud Amerikaans ras van voor 1915 met grote hartvormige vruchten met een gewicht van 250 tot 1500 gram.
Ze hebben een fantastische aromatische smaak.
Het stevige maar smeuïge vlees maakt perfecte plakken voor op je boterham.
Grote planten, vrij late oogst.
Mooi diep rode zoete kerstomaatjes heeft dit ras van biologisch zaadhuis de Bolster.
De vruchten zijn vrij groot voor kerstomaten en wegen 15 tot 20 gram.
Een groeikrachtige plant die regelmatig gediefd moet worden.